Restricţionarea glucozei ar putea extinde speranţa de viaţă cu 15 ani
Utilizarea antioxidanţilor, susţin oamenii de ştiinţă, dă efecte nedorite
Renunţarea la dulciuri şi evitarea suplimentelor vitaminice ar putea să ne ajute să trăim mai mult, susţin cercetătorii germani. Oamenii de ştiinţă au descoperit că restricţionarea glucozei, adică zahărul din unele alimente, cum ar fi dulciurile, care este o sursă primară de energie pentru corp, scoate în evidenţă un proces care extinde speranţa de viaţă cu până la 25 la sută.
Studiul german a fost efectuat pe viermi. Cheia a fost de a mări nivelul radicalilor liberi, molecule instabile care pot afecta organismul şi de care oamenii încearcă adesea să scape prin consumul de alimente sau băuturi bogate în antioxidanţi, cum ar fi vitamina E, susţin cercetătorii în studiul publicat în revista Cell Metabolism.
Restricţionarea glucozei, mai întâi, a dat un impuls viermilor să producă mai mulţi radicali liberi, dar apoi, în mod rapid, aceştia au construit un sistem de apărare de durată împotriva acestor molecule, a explicat Michael Ristow, endocrinolog la University Jena şi la Institutul German de Nutriţie Umană, care a condus studiul.
Acesta a mai spus că organismul are nevoie de glucoză, dar un aport prea mare s-a dovedit a fi nesănătos. Oamenii de ştiinţă ştiu de mai mult timp că restricţionarea aportului de calorii la viermi şi maimuţe măresc longevitatea, iar prezentul studiu a urmărit efectele glucozei. De asemenea, studiul a punctat pentru prima dată un posibil motiv pentru care antioxidanţii pot face mai mult rău decât bine.
Echipa germană a folosit o substanţă chimică pentru a bloca abilitatea viermilor de a procesa glucoza, lucru care le-a prelungit viaţa acestora cu până la 25 la sută, echivalentul a 15 ani, în cazul oamenilor.
Cercetătorii au constatat că antioxidanţii şi vitaminel