Consumul de cafea in Romania este inca scazut de numai 2,3 kilograme pe cap de locuitor pe an, comparativ cu nivelurile inregistrate in tari precum Bulgaria, Polonia sau Ungaria, potrivit datelor Asociatiei Romane a Cafelei. Nivelul ridicat al accizelor, veniturile mici ale romanilor si accesul redus la informatiile privind beneficiile cafelei sunt principalele cauze ale acestei situatii.
Oficialii Centrului de Informare pentru Stiinta Cafelei (COSIC) sustin ca in majoritatea pietelor din tarile dezvoltate consumul de cafea creste de la an la an, iar in Estul Europei acesta aproape ca s-a triplat.
In opinia reprezentantilor Asociatiei Romane a Cafelei (ARC), consumul moderat de cafea este sigur si poate avea chiar anumite efecte pozitive pentru sanatate, fiind in acelasi timp o sursa naturala de antioxidanti.
„Cafeaua este una dintre bauturile cele mai apreciate de milioane de oameni din toata lumea de cel putin o mie de ani, fiind un produs 100% natural.
In timp ce pe majoritatea pietelor din tarile dezvoltate consumul de cafea creste de la an la an, in Europa de Est consumul de cafea aproape s-a triplat din 1982”, considera Roger Cook, directorul Centrului de Informare pentru Stiinta Cafelei (COSIC).
In Romania, consumul de cafea este mai scazut comparativ cu situatia altor tari est europene. Astfel, consumul de cafea in tara noastra este de doar 2,3 kilograme pe cap de locuitor pe an, fata de Ungaria (3,5 kilograme pe cap de locuitor pe an), Bulgaria (3,26 kilograme pe cap de locuitor pe an) si Polonia (3,04 kilograme pe cap de locuitor pe an).
In alte tari precum Germania si Austria, nivelul consumului este si mai mare de 6,64 kilograme pe cap de locuitor pe an si respectiv de 4,49 kilograme pe cap de locuitor pe an.
Reprezentantii ARC considera ca nivelul destul de ridicat de acciz