Directia Silvica Bitrita a decis externalizarea serviciului de ingrijire a cailor, pe baza de licitatie catre o firma competenta.
"Ar fi mai simplu ca noi sa ne ocupam de competitii si de turismul ecvestru, iar serviciile de ingrijire sa fie externalizate", a declarat ieri directorul Gheorghe Ivan.
Imbarbatata de succesul obtinut de echipajele de cai de la Herghelia Beclean la campionatele interne, la finala pe tara in acest an, conducerea Directiei Silvice Bistrita a dispus introducerea de vitaminizante in hrana cabalinelor pentru a le creste potentialul in competitii, in special pentru armasarii de culoare neagra din rasa Lipitan.
In prezent, efectivele cabaline sunt formate din 225 de cai din rasa Semigreu si 115 din rasa Lipitan. Armasarii de monta publica sunt folositi, datorita valorii lor, in activitatea de imbunatatire a populatiilor locale de cai, in peste cinci judete, asa ca in hrana acestora s-au introdus morcovi si oua, pe post de vitaminizante.
"Caii de competitie se vand cu doua miliarde perechea si au din ce in ce mai mare cautare. Pana acum mancau doar hrana standard si au reusit sa faca performanta, dar am observat ca ceilalti competitori de pe la concursuri hranesc animalele cu fel de fel de vitamine asa ca am achizitionat si noi morcovi si oua pentru hrana cailor", a explicat directorul Gheorghe Ivan.
PREMIERa
In aceasta vara, in premiera pentru judetul Bistrita-Nasaud, la Beclean a avut loc prima etapa a campionatului national de atelaje. Concursul a avut trei probe - dresaj, maraton si obstacole, iar pe durata celor trei zile au fost expuse doua tipuri de trasuri, de parada si de maraton. La manifestare au participat in jur de 20 de echipaje din tara. Evenimentul a fost organizat de Federatia Ecvestra din Romania si Herghelia Beclean. Directia Silvica Bitrita a decis externalizarea serviciului de ing