Fermierii doljeni riscă să rămână fără subvenţia din zootehnie din pricina unor neconcordanţe între numărul cererilor pentru subvenţii şi situaţia Direcţiei Sanitar - Veterinare. Subvenţia în zootehnie (pentru bovine, ovine şi caprine) acordată anul acesta fermierilor a iscat o serie de controverse. Potrivit specialiştilor, unele cereri de subvenţie au fost completate greşit şi au existat diferenţe între evidenţa Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj cu privire la animalele deţinute de doljeni şi declaraţiile oamenilor. „Ori omul a uitat să-şi treacă animalele pe numele lui după ce le-a cumpărat, ori nu le-a declarat pentru a nu plăti taxa pe păşunat impusă de anumite primării“, declara Sergiu Drăgancea, directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj, încă din luna august.
Proprietarii, obligaţi să-şi declare animalele la veterinar Reprezentanţii DSVSA Dolj au avut şi ei o explicaţie - la nivel naţional există o bază de date cu informaţiile despre animale şi proprietarii acestora care trebuie actualizată. „Mişcarea animalelor de la un proprietar la altul este asemănătoare cu cea a maşinilor“, explica, la rândul său, Costică Retea, directorul adjunct al DSVSA Dolj. Acesta a explicat însă că „proprietarii de animale le vând la negru, fără să anunţe medicul veterinar“. „În plus, în Dolj, există aproximativ 117.000 de exploataţii la 100 de medici, astfel că este imposibil ca aceştia să gestioneze singuri aceste tranzacţii“, a mai spus Retea la momenul respectiv.
„Probabil că 30-40% din dosare vor fi rezolvate“ Indiferent de motivele acestei situaţii, faptul că animalele declarate de proprietari nu existau în evidenţa DSVSA Dolj a făcut ca peste 30% din dosarele depuse la APIA Dolj pentru subvenţia în zootehnie să devină neeligibile. Unele dintre acestea vor deveni însă eligibile,