La 4 octombrie 1957, URSS lansa, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, primul satelit artificial al Pamantului 'Sputnik-1'. Joi, 4 octombrie 2007, se implinesc 50 de ani de la lansare, eveniment menit sa dea o rezonanta deosebita manifestarilor organizate la nivel mondial pentru marcarea Saptamanii Mondiale a Spatiului, celebrata in fiecare an, intre 4 si 10 octombrie, in baza rezolutiei 54/68 din 6 decembrie 1999 a Adunarii Generale a ONU.
Rusia marcheaza acest eveniment printr-o serie de manifestari organizate la Institutul de cercetari spatiale (IKI) din Moscova si, intre 4 si 5 octombrie, la Academia Rusa de Stiinte. Invitati de onoare vor fi veterani ai programului spatial rus, oameni care au avut o contributie remarcabila in eforturile depuse pentru cucerirea spatiului cosmic si importante personalitati implicate in actualele programe spatiale sovietice.
Satelitul avea o greutate de 83,6 kg si era dotat cu doua radiotransmitatoare si echipament pentru masuratori de temperatura si presiune. Primul semnal radio a fost receptionat chiar in dimineata zilei de 5 octombrie. 'Sputnik-1' a efectuat 1410 de rotatii in jurul Pamantului timp de 94 de zile, dupa care a intrat in atmosfera terestra, la 5 anuarie 1958, si s-a dezintegrat prin ardere.
La 3 noiembrie 1957, sovieticii lansau de pe Baikonur cel de-al doilea satelit artificial al Pamantului 'Sputnik-2', la bordul caruia se afla catelusa Laika. Dupa 163 de zile, timp in care a efectuat 2370 de rotatii circumterestre, s-a dezintegrat si el in atmosfera terestra. Patru ani mai tarziu, in 1961, Uniunea Sovietica a trimis primul om in spatiu, cosmonautul Iuri Gagarin.
La 4 octombrie 1957, URSS lansa, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, primul satelit artificial al Pamantului 'Sputnik-1'. Joi, 4 octombrie 2007, se implinesc 50 de ani de la lansare, evenime