Una dintre societăţile pe care omul de afaceri le deţine a cumpărat Uzina de Autocamioane Roman, la care el însuşi era acţionar majoritar.
Omul de afaceri braşovean IoanNeculaie a vândut o mare partea activelor de pe platformaRoman către cumpărătorulIoan Neculaie, administrator unic al „SC„Autocamioane şi Autobuze AB“, înciuda faptului că există o hotărâre aTribunalului Alba care pune la îndoialădreptul de proprietate al magnatuluibraşovean asupra celor 80% din acţiunileSC Roman SA.
Peste 50 de imobile, terenuri şi alteactive ale uzinei au devenit astfel proprietateaSC Autocamioane şi AutobuzeAB, la un preţ puţin peste 29 de milioanede lei. Banii sunt achitabili în rate trimestrialeegale, prima plată urmând săfie făcută pe 25 martie 2008.
Înlesnire la rate
În contract există însă o clauzăspecială, „pactul comisoriu de ultimulgrad“, potrivit căreia SC Autocamioaneşi Autobuze AB poate să întârzie cu platapână la opt rate consecutive, adică operioadă de până la doi ani, fără a i seîntâmpla nimic.
Singurele condiţii pecare cumpărătorul trebuie să le respecteîn cazul noii achiziţii este să păstreze angajaţii, să se asocieze în participaţiuneaexistentă în Parcul Industrial Roman şisă facă investiţiile de mediu asumate încontractul de privatizare.
Ioan Neculaie a perfectat afacerea laun preţ egal cu valoarea societăţii RomanSA înscrisă ca aport la capitalul social alacţionarilor, conform datelor de laOficiul Registrului Comerţului, adică29.242.350,27 lei, exclusiv TVA.
„Secţiile se închid sau se vând“
Pe 16 mai 2007, Tribunalul Alba ahotărât prin sentinţă executorie, dar atacabilă,anularea dreptului de proprietateasupra pachetului majoritar deţinut deomul de afaceri la societatea Pro Roman,la rândul ei acţionar cu 90% la RomanSA, şi radierea din Registrul acţionarilora acest