Cu o densitate de spatii comerciale de 82 de metri patrati la 1.000 de locuitori, Bucurestiul are de sase ori mai putine mall-uri decat Budapesta si de sapte ori sub nivelul de centre comerciale inregistrate in Varsovia.
Extinderile realizate in acest an la mall-urile deja finalizate - Bucuresti Mall si City Mall - si inaugurarea unei zone de food-court in Unirea Shopping Center reprezinta livrari care compenseaza intr-o foarte mica masura decalajul existent intre Bucuresti si celelalte capitale din regiune in ceea ce priveste numarul de centre comerciale.
Astfel, daca in Bucuresti exista 82 de metri patrati de spatii in centre comerciale la 1.000 de locuitori, in Varsovia acest coeficient ajunge la 592 mp, in Praga la 548 mp, iar in Budapesta la 461 de metri patrati, se arata in raportul semestrial al companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle (JLL).
Aceasta diferenta se observa atat in aglomeratia existenta in centrele comerciale din Bucuresti, cat mai ales in chiriile practicate de proprietari, pe o piata in care rata de neocupare a spatiilor se apropie de 100%.
"In scopul securizarii celor mai bune spatii, retailerii sunt acum dispusi sa achite 'key money', adica sa ofere existentului chirias o suma de bani, incurajandu-l sa elibereze spatiul inainte de expirarea contractului", declara reprezentantii companiei de consultanta imobiliara Colliers International. Oferta redusa face ca livrarile programate pentru anul viitor - Baneasa Shopping City, Sun Plaza si Liberty Center, sa majoreze stocul existent cu peste 100%, in conditiile in care cele trei proiecte au o suprafata de 186.000 de metri patrati.
Interesul crescut pentru spatiile de retail din Capitala este demonstrat si de catre retailerii care si-au manifestat intentia de a deschide magazine in Bucuresti, atat in mall-uri existente cat si in proiecte aflat