Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca a lansat campania de informare a opiniei publice cu privire la serviciile de consiliere si mediere pentru persoane cu dizabilitati.Campania de informare face parte dintr-un proiect derulat in baza unui imprumut rambursabil acordat de Banca Mondiala, in valoare de 1.147.000 de dolari, din care 267.000 de dolari finantarea Guvernului. Cu o parte din aceste fonduri au fost deschise opt centre-pilot de consiliere pentru persoanele cu dizabilitati, care functioneaza in cadrul agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca din Iasi, Vrancea, Arges, Olt, Caras-Severin, Cluj, Sibiu si Bucuresti. Lansarea campaniei s-a facut la Oradea, unde functioneaza un centru similar, dar infiintat cu sprijinul Asociatiei Romano-Germane, Proiect Rumanienhife Arlsterdorf.
"Scopul campaniei il reprezinta dezvol-tarea capacitatii agentiilor de ocupare de a furniza servicii de consiliere si mediere unui grup-tinta, cu nevoi speciale, precum si servicii de consultanta agentilor economici care urmeaza sa angajeze persoane din aceasta categorie. Cu alte cuvinte, se urmareste sporirea sanselor de ocupare a persoanelor cu dizabilitati din Romania, prin valorificarea abilitatilor, experientei si cunostintelor fiecarei persoane asistate. De asemenea, campania si-a propus sa determine o modificare a atitudinii societatii, in general, si a reprezentantilor ei, cu privire la integrarea sau reintegrarea socioprofesionala a persoanelor cu dizabilitati", a declarat presedintele ANOFM, Ionel Muscalu.
Acesta a precizat ca in 2007 in cele noua centre-pilot au beneficiat de consiliere profesionala 527 de persoane cu urmatoarele tipuri de dizabilitati: fizic/locomotor, surdo-cecitate, somatic, auditiv, vizual, mental, psihic, HIV/SIDA, handicap asocial, alte boli rare etc. In urma consilierii, prin toate tipurile de masuri active, au f