Şocurile externe influenţează negativ comportamentul de plată al companiilor autohtone. Înrăutăţirea indicatorilor economici şi instabilitatea politică ar putea determina scăderea Şocurile externe influenţează negativ comportamentul de plată al companiilor autohtone.
Înrăutăţirea indicatorilor economici şi instabilitatea politică ar putea determina scăderea ratingului acordat României de către compania de evaluare financiară Coface, de la "A4" şi "A4-". Aceste probleme, dintre care cea mai importantă este majorarea deficitului de cont curent, trec însă neobservate pe lângă "paralizia politicienilor", care creează premisele acutizării crizei.
Reprezentanţii companiei Coface anunţau, la începutul anului, estimări pozitive în ceea ce priveşte economia românească. "Cu toate că ne declaram optimişti la începutul anului, trebuie să anunţăm că luăm în calcul scăderea ratingului. Deteriorarea situaţiei macroeconomice poate influenţa comportamentul de plată al companiilor româneşti", a declarat, ieri, Cristian Ionescu, directorul general al Coface România.
Acesta spune că economia autohtonă, pe care a catalogat-o ca fiind foarte vulnerabilă la condiţiile de pieţele externe, a suferit o serie de şocuri. Este vorba de adâncirea nivelului deficitului de cont curent, deprecierea leului şi întârzierea reformelor, cauzate de inexistenţa unei strategii pentru a gestiona situaţiile de criză şi de instabilitatea politică.
Acest din urmă fenomen continuă să se perpetueze, apreciază Cristian Ionescu, cu atât mai mult cu cât nu există o strategie vizibilă din partea autorităţilor pentru a contracara efectele crizei externe. "Economia este foarte vulnerabilă la condiţiile externe şi în viitorul apropiat este posibilă o criză a cursului de schimb. Şi situaţia politică ar putea influenţa negativ ratingul României.
Coface semnalează încetinirea reformelor