Aceştia sunt investigaţi de Consiliul Concurenţei pentru că îngreunează debranşările de la sistemul centralizat Zece furnizori de energie termică din România sunt investigaţi de
Aceştia sunt investigaţi de Consiliul Concurenţei pentru că îngreunează debranşările de la sistemul centralizat
Zece furnizori de energie termică din România sunt investigaţi de peste doi ani de Consiliul Concurenţei, la cererea Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Centrale Termice. Aceştia din urmă îi acuză pe furnizorii de agent termic de practici anticoncurenţiale, prin îngreunarea birocratică şi financiară a debranşărilor.
Printre furnizorii de energie termică în sistem centralizat investigaţi se numără CET Bacău, Apaterm Galaţi, Colterm Timişoara, CET Brăila, Radet Bucureşti, Termon Oneşti, CET Iaşi, RAM Buzău, ENET Focşani şi Energomur Târgu Mureş.
"Noi, distribuitorii şi producătorii de centrale, am sesizat încă din 2005 Consiliul Concurenţei cu privire la utilizarea unor forme mascate de interzicere a debranşărilor de către furnizori de energie termică din oraşe importante", a declarat Sever Scarlat, directorul general Baxi România.
Potrivit acestuia, reclamaţiile se referă la condiţiile birocratice "aberante" cerute proprietarilor de apartamente care doresc să se debranşeze de la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic şi a apei calde menajere, precum acordul tuturor vecinilor, acordul adunării generale a asociaţiei de proprietari sau documentarea tehnică a debranşării care să cuprindă planurile de instalaţii ale întregului condominiu (bloc) de locuinţe.
"În condiţiile în care nu s-a realizat o creştere a calităţii serviciilor furnizorilor de termoficare şi nici reducerea costurilor gigacaloriei la un nivel comparabil cu cel asigurat de centralele termice, îngreunarea debranşărilor reprezintă un comportament interzis de