foto: Dani Rockhoff
Dupa ce, zilele trecute, nemtii au navigat la concurs in bostani uriasi, acum fug cu totii de ape, spre Dovleacul lui Noe. Cai, oi, purcei, vaci, girafe, cocostarci si cate mai cate jivine, facute din sute de mii de dovlecei colorati, sunt pe punct de imbarcare.
La Castelul din Ludwigsburg (zona Stuttgart), unde e amenajata cea mai mare expozitie de dovleci din lume, toate locurile sunt ocupate, n-ai loc sa scuipi o samanta.
Lupul romanesc
„Totul e dovleac” la „Barocul in floare”, cum se numeste gradina castelului. Si decorul, si povestea, si expozitia globala de bostani, ba chiar si mancarea: supa, placinte, sarmale de dovleac, inmuiate cu sampanie dovleceasca!
Expozitia a inceput in 31 august si tine pana in 4 noiembrie, desfasurandu-se sub motto-ul „Arca lui Noe”. Mesajul e educativ pentru copii, dar si o lectie de integrare, pentru parinti si bunici.
Citind nepotelului placutele cu tarile de provenienta, sub dovlecii aliniati frumos pe raft, un Opa (bunic) s-a oprit la un bostan falnic si putin noroios: „Uite si Lupul (Wolf) din Romania”, i-a spus el micului Fritz.
Bostaniada
Kurbis, cum numesc nemtii dovleacul, e leguma lui octombrie. I se aduce in fiecare an ofranda, e pregatit de Halloween. Nici nu stii ce sa lauzi mai intai la dovleac: calitatile lui culinare, medicale, sau decorative! Dar iata, ca de la an la an, intrebuintarile sale devin din ce in ce mai ingenioase.
Pe fapte: in 16 septembrie a avut loc Concursul pentru taietorii profesionisti de dovleac, urmat, in fiecare duminica, de alte si alte concursuri cu miza mare. „Dusi cu pluta” au fost navigatorii in bostani uriasi, peste 50.000 la numar (bostanii), ciopliti ca sa formeze ambarcatiuni cat mai performante.
Duminica urmatoare, dovlecii s-au intrecut in vrej, la concursul de c