Pana nu de mult, rubla ruseasca era atat de devalorizata, incat unii muncitori din Moscova preferau sa fie platiti cu sticle de vodca in defavoarea monedei locale.
Acum insa, sprijinita de cresterea preturilor la petrol, de exportul tot mai intens al Rusiei si de valul de investitii straine, umila rubla ruseasca a inregistrat un progres uria, scrie International Herald Tribune. Acest progres se datoreaza in mare parte cresterii consumului, mai ales de cand Rusia a abandonat dolarul american ca moneda preferata pentru economisire.
Noua rubla, care in ultimii ani s-a apreciat fata de dolar cu peste 20 de procente, este mai mult decat o noua sursa de mandrie nationala. Moneda puternica acum permite rusilor din clasa mijlocie sa-si poata permite unele bunuri de lux, precum masinile de import sau televizoarele cu plasma, la care in urma cu cativa ani puteau doar visa.
Mai mult decat atat, noua rubla inspira incredere. La fel s-a intamplat si cu yenul japonez sau cu marca germana, monede care ulterior au dus la cresterea economica a tarii si astfel cele doua state s-au transformat intr-unele dintre marile puteri ale lumi. Acelasi lucru s-ar putea intampla si cu rubla ruseasca.
Dar dupa aproape doua decenii de la modificarea economiei planificate a Rusiei intr-una de piata rubla, care intr-adevar se afla intr-un trend ascendent, nu surprinde pe nimeni.
De ce? Pentru ca acest trend ar putea fi de scurta durata. In prezent Rusia incaseaza peste 530 de milioane de dolari zilnic din exporturile de petrol. Daca pretul "aurului negru" scade, va scadea si rubla si o data cu ea si sperantele celor cateva milioane de rusi din clasa mijlocie.
Si chiar daca pretul petrolului nu va scadea, doar industria aceasta in sine se poate dovedi periculoasa. O prea mare concentrare a investitiilor in industria petroliera ar putea duce la investiti