Sezonul estival 2007 s-a incheiat mult mai devreme decat sperau hotelierii. La mijlocul lunii septembrie, majoritatea unitatilor de cazare au pus lacatul pe usa, in ciuda previziunilor optimiste conform carora litoralul va ramane deschis pana la inceputul lui octombrie. Oricum, majoritatea agentilor economici din domeniu sunt multumiti de incasarile din perioada verii. 2007 a fost anul premierelor in turismul romanesc. S-a depasit pragul de un milion de turisti straini sositi intr-o singura luna pe litoral, a fost infiintata o a treia structura patronala, a aparut prima initiativa legislativa din ultimii 17 ani pentru sprijinirea hotelierilor si s-a pus problema unui sistem de protectie impotriva invaziei algelor marine.
Contracte "in alb"
Presedintele Patronatului Industriei Hoteliere "Marea Neagra", Ciprian Constantinescu, a precizat ca hotelierii au semnat deja un numar mare de contracte pentru anul viitor. "La bursa de turism, din 120.000 locuri, s-au contractat peste 80.000", a declarat presedintele. Noul sistem de contractare are insa si dezavantaje. Preconizata majorare a tarifelor de anul viitor va pune probleme hotelierilor, pentru simplul fapt ca pretul de contractare nu mai poate fi schimbat. "Vom creste preturile sa acoperim rata inflatiei", a adaugat presedintele PIHMN. In prezent, se discuta de valori cuprinse intre 5% si 10%, insa este posibil ca "ajustarile" sa depaseasca aceste valori o data cu majorarea preturilor la combustibil, energie electrica si altele.
Relansarea depinde de un fir de ata
Cea mai mare necunoscuta din ecuatia relansarii turismului pe litoral este strategia executivului de dupa 2008. Experienta guvernarilor anterioare arata ca nou-alesii au schimbat din cap si pana in picioare politica vizavi de turism. "Speram sa nu se schimbe nimic. Anul acesta, pentru prima data, am colaborat bine cu ANAT", a p