Într-un moment în care guvernele occidentale şi firmele străine se îndepărtează de Teheran, Ankara anunţă că va face o investiţie de 3,5 miliarde de dolari în proiectul iranian South
Într-un moment în care guvernele occidentale şi firmele străine se îndepărtează de Teheran, Ankara anunţă că va face o investiţie de 3,5 miliarde de dolari în proiectul iranian South Pars
După ce Statele Unite ale Americii au pus pe fugă investitorii străini, Turcia anunţă că va finanţa în întregime investiţia de 3,5 miliarde de dolari în rezerva de gaze naturale a Iranului, South Pars.
Finanţarea de 3,5 miliarde de dolari pentru producţia de gaze naturale a Iranului va veni în totalitate de la o companie de stat, au spus oficiali din ministerul turc al energiei.
Washingtonul este împotriva unui memorandum pe care Turcia, aliatul său NATO, l-a semnat cu republica islamică şi cere ţărilor să întrerupă relaţiile comerciale cu Iranul, pentru că Teheranul refuză să-şi suspende programul nuclear.
Atât SUA, cât şi Franţa şi Marea Britanie vor să câştige sprijinul Consiliului de Securitate al ONU pentru a înăspri sancţiunile impuse Iranului.
Memorandumul încheiat între Turcia şi Iran în luna iulie prevede ca Turcia să dezvolte trei faze ale proiectului iranian South Pars, cea mai mare rezervă de gaze naturale din lume, aflată pe teritoriul Iranului şi Qatarului.
Gazul urmează să fie transportat în Turcia prin Turkmenistan şi exportat apoi spre Europa. Turcia, care mizează pe energie pentru a deveni un important partener al Uniunii Europene datorită poziţiei sale geografice, depinde aproape în totalitate de importurile de gaze naturale.
Ankara nu poate întoarce spatele Teheranului
Iranul este, pentru turci, al doilea furnizor de gaze naturale după Rusia, motiv pentru care Turcia rămâne una din puţinele ţări din Europa care şi-au întăr