Intr-o recenta declaratie de presa, Vasile Puscas afirma, cu totul justificat, ca Romania "se comporta in UE ca o tara de rangul al treilea" - incapabila sa absoarba fondurile europene deoarece guvernantii se dedica strict propriilor afaceri.
Avand in vedere masiva componenta liberala a cabinetului Tariceanu 2, s-ar fi putut crede ca printre personalitatile europene impacientate de acest aspect se va afla si baroneasa Emma Nicholson. Politiciana liberala a fost ani buni - din 1999 pana in 2004 - raportor al Parlamentului European pentru Romania.
Intr-o perioada in care ministri influenti doreau ba sa se debaraseze de procurori incomozi, ba sa intre in posesia unor dosare sensibile, alcatuite politicienilor cercetati pentru coruptie, baroneasa atragea frecvent atentia asupra demersurilor de blocare a justitiei.
Mai nou, romanii vor fi avut, indubitabil, senzatia unui dejà vu cu ocazia numeroaselor intentii formulate de Tudor Chiuariu, doar ca febrilitatea si impetuozitatea tentativelor sale sunt chiar mai epatante decat cele particulare perioadei Rodicai Stanoiu.
Totusi, Emma Nicholson a pastrat tacerea. Cei care cred ca Excelenta Sa se va fi plictisit, eventual, de Romania si de problemele ei se insala, valabil fiind mai degraba contrariul. Ea continua sa viziteze tara in mod regulat, dedicandu-se preponderent proiectelor pentru protectia copilului.
Dar cum baroneasa este totodata si membru al Parlamentului European, datoria proteguirii standardelor si telurilor pe care le enunta si in care credea odinioara ramane la fel de valida si in prezent.
Destui cititori isi vor aminti de multiplele ei mesaje adresate cetatenilor romani, atentionandu-i ca trebuie sa depuna eforturi majore pentru a adera la UE, dar ca sacrificiile merita facute - nu in ultimul rand pentru ca domnia sa si alti eurocrati de va