Deşi, încă din luna aprilie, guvernul a alocat aproximativ 150.000 de euro pentru construirea unei săli de audiţii destinate elevilor de la Liceul de Artă, Primă ria Ploieşti a întârziat organizarea unei licitaţii şi este pe punctul de a pierde finanţarea.
Astfel, peste 500 de viitori muzicieni, elevi ai Liceului de Artă, exersează într-o sală de curs obişnuită, unde acustica este zero. Acest lucru se întâmplă pentru că sala de audiţii, mai mult decât necesară pentru violoniştii sau pianiştii în devenire, a rămas la stadiul de proiect.
„De zece ani ne chinuim să le asigurăm elevilor noştri condiţii decente, dar, din păcate, acest lucru nu este posibil. A existat un proiect, dar investiţia era foarte mare şi a fost abandonat“, povesteş te Teresa Sandu, directorul Liceului de Artă.
Potrivit proiectului iniţial, sala de audiţii ar fi trebuit să aibă 250 de locuri, o bibliotecă muzicală, o sală de acordaje şi numeroase ateliere pentru celelalte secţii ale liceului.
„Mi-ar fi plăcut să concertez într-o sală adevărată, cu public şi cu o acustică bună. Ne vine foarte greu când cântăm între patru pereţ i obişnuiţi“, se plânge Ramona Iacob, elevă în clasa a X-a, la secţiunea pian.
Banii s-ar putea întoarce la buget
Mai mult, elevii îşi plătesc singuri chiria pentru organizarea concertelor. „Când avem câte o manifestare suntem nevoiţi să închiriem spaţii la Filarmonică, Muzeul de Artă, Palatul Culturii sau Muzeul Paul Constantinescu, dar contra cost“, recunoaşte Teresa Sandu, directoarea liceului.
Toată această situaţie are loc în contextul în care, încă din luna aprilie, guvernul a alocat, prin Ministerul Educaţiei, 150.000 de euro pentru construirea unei săli de audiţii.
„Cinci miliarde de lei vechi stau necheltuiţi pentru că Primă ria Ploieşti nu a fost în stare să fa