Cetatea Alba-Iulia amestecă grija pentru monumente cu delăsarea. Rămâne însă sentimentul reconfortant că, într-o zi, totul va arăta ca la carte Sursa: Stoian GheorgheSursa: Călin Ilea
1 /.
În a patra zi a turului celor7 minuni ale României, amajuns de la cetăţile dacice laCetatea Alba-Iulia. Ca săeviţi aglomerarea de pe DN 7 peruta Orăştie-Sebeş, după Şibot sepoate face stânga, către Vinţu deJos.
De acolo, şoseaua te scoatechiar lângă Alba-Iulia. La primaintersecţie importantă din oraş,cea de la gară, se face stânga şi, încâteva minute, apare parcul de laPlatoul Romanilor, kilometrulzero al turului cetăţii.
Locuri deparcare gratuite se găsesc suficienteîn jurul acestuia.Prima surpriză plăcută este unpanou modern, portocaliu, înconjuratde un rondou cu trandafiri,care îţi indică un traseu pentru avizita porţile monumentale alecetăţii de tip Vauban.
Panoul esteamplasat în faţa uneia dintreintrările în parcul de pe PlatoulRomanilor. În centrul acestuia, ofântână arteziană dinamică deseneazăarabescuri de apă.Lângă ea, terase cochete cumese şi scaune din lemn.
Panouridin sticlă, realizate cu sprijinulConsiliului Europei, jalonează şiexplică majoritatea monumentelorimportante. În mai multe locuriînsă ele au dispărut, rămânând peloc doar suporţii din metal.
Palatul Princiar,ca şi părăsit
Înainte de intrarea în curteaCatedralei Încoronării, există unmagazin bisericesc de unde se potcumpăra, pe lângă icoane şi lucrăriteologice, şi pliante sau broşuricare prezintă monumentul. Foarteaproape de Catedrala Încoronării,în dreapta se află cea romanocatolică.
Şi aici există un magazinbisericesc, precum şi inscripţiiexplicative în şase limbi. Înăuntru,sarcofagul lui Iancu de Hunedoaraeste împodobit cu coroniţecare poartă tricolorul Ungariei.Traseul continuă, tot pedreapta, cu Pa