Mihai Selegean, directorul INMFoto: Rompres
„Pentru a elimina discriminarea la adresa celor care doreau sa acceada la o functie de conducere in cadrul Institutului National al Magistraturii, numirea directorului INM si a celor doi adjuncti, nu se va mai face la propunerea Consiliului Stiintific a INM, ci se va face de catre Consiliul Superior al Magistraturii, din randul personalului de instruire, de personalitate juridica al
Institutului, al judecatorilor si procurorilor sau al cadrelor didactice din invatamantul superior juridic acreditat", se arata in comunicatul Guvernului.
In comunicat este invocata si depolitizarea INM:" Pentru a depolitiza forul stiintific a fost introdusa incompatibilitatea calitatii de membru al Consiliului Stiintific al INM cu calitatea de membru al unui partid politic”.
Potrivit actualei legi, Consiliul Stiintific poate propune CSM numirea sau revocarea directorului INM si a celor doi adjuncti ai acestuia, iar daca acest for nu are o astfel de initiativa, Consiliul Superior al Magistraturii este lipsit de putere in aceasta privinta.
Modificarile propuse de catre Consiliul Superior al Magistraturii la acest articol prevad ca CSM sa numeasca sau sa revoce conducerea INM iar Consiliul Stiintific i se cere doar avizul.
Miza schimbarii conducerii INM
Masura il vizeaza pe directorul INM, Mihai Segelean, cel care in urma cu cinci luni i-a interzis ministrului Justitiei sa vina la sediul institutiei, cu ocazia Zilei Europei, pana cand nu se clarifica motivele invocate de Tudor Chiuariu pentru revocarea procurorului Doru Tulus.
Cazul Selegean a fost trimis in saptamana urmatoare la CSM, dupa ce Asociatia Magistratilor din Romania a formulat o cerere de revocare a directorului INM precum si schimbarea modalitatii de numire a conducerii Institutului.
Ulterior