In 2002, seicul Dubaiului si-a pro pus sa creeze un oras al viitorului. Pentru a realiza o societate globala si cosmopolita, acesta a decis sa le permita investitorilor straini sa cumpere proprietati in Dubai. si astfel, in cativa ani, piata imobiliara in una dintre cele mai luxoase rezidente din lume a ajuns sa ofere oportunitati de investitii si pentru clasa mijlocie din Romania.
De exemplu, pretul unui apartament aflat in constructie pleaca de la aproximativ 100.000 de euro, o suma pe care cetateanul roman trebuie sa o dea si in Bucuresti daca vrea sa-si achizitioneze o locuinta. In plus, taxele din Dubai sunt cele mai atractive din lume, iar castigurile din capital sunt libere de orice taxa, la fel si veniturile din inchirieri. Acest lucru inseamna ca oricine ar inchiria o proprietate in Dubai nu trebuie sa plateasca nici o taxa la stat. Mai mult, nici o taxa notariala sau legala nu este ceruta la tranzactii. Taxa de inregistrare a unui teren este de 1,5%, in timp ce procesul de cumparare este foarte simplu. Mai intai se depune un depozit de circa 15%, urmand ca ratele sa fie esalonate pe perioada construirii imobilului in care s-a investit.
Cat despre cresterea de capital, aceasta a crescut in ultimii ani cu 15 pana la 25%, in timp ce veniturile din inchiriere ajung la 10-20% din valoare imobilului detinut pe an, ceea ce inseamna recuperarea investitiei in doar cativa ani. O alta facilitate este aceea ca cetatenii straini care au proprietati in Dubai obtin imediat vize de rezidenta.
Primii care au descoperit aceste facilitati au fost britanicii. Cu un simt special al investitiilor profitabile, peste 100.000 de cetateni ai Regatului Unit si-au cumparat locuinte in Dubai incepand cu boom-ul imobiliar din 2002. Din aceasta cauza, Dubai a intrat in competitie cu Spania si Franta ca piata de achizitionare a celei de-a doua case pentru britanici. Mai