Guvernul Romaniei va construi in localitatile din Romania noi camine culturale, adaptate specificului localitatii. Desi vechile constructii au fost fie abandonate dupa Revolutie, fie transformate in sali de distractie pentru nunti si botezuri, Executivul a decis sa ridice noi lacasuri de cultura. Despre modernizarea sau gasirea unor solutii pentru a le eficientiza pe cele vechi, in colaborare cu autoritatile locale, nicio vorba.
Noile edificii vor avea fatade adaptate arhitectural celor cinci zone istorice ale Romaniei si vor fi dimensionate in functie de numarul de locuitori ai asezarii respective.
Cele trei proiecte pilot vor fi dimensionate in functie de numarul de locuitori, dupa cum urmeaza:
- pentru localitatile cu o populatie de pana la 3000 de locuitori se vor construi camine culturale de TIP 1 cu o suprafata construita de 550 mp;
- pentru localitatile cu o populatie cuprinsa intre 3000 5000 de locuitori se vor construi camine culturale de TIP 2 cu o suprafata construita 750 mp;
- pentru localitatile cu o populatie de peste 5000 de locuitori se vor construi camine culturale de TIP 3 cu o suprafata construita de 1300 mp.
Tema de proiectare pentru realizarea proiectelor-pilot este conceputa de Ministerul Culturii si Cultelor in colaborare cu Compania Nationala de Investitii C.N.I." S.A. si este avizata atat de MCC, cat si de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.
Programul a fost initiat in baza unei cercetari realizate de Centrul de Studii si Cercetari in domeniul Culturii si conceput pentru a raspunde unor nevoi specifice identificate in mediul rural, informeaza Guvernul Romaniei, intr-un comunicat.
Guvernul Romaniei va construi in localitatile din Romania noi camine culturale, adaptate specificului localitatii. Desi vechile constructii au fost fie abandona