Pe baza unor simple investigaţii ale sângelui se poate stabili dacă hormonii stresului sunt peste limitele normale.
Aşa cum vă testaţi nivelulzahărului ori pe cel algrăsimilor din sânge, totastfel puteţi vedea cum staţicu stresul.
Printr-o simplă analiză a sângelui,medicii endocrinologi pot determinanivelul cortizolului din organism, acelhormon pe care glandele suprarenale îlsecretă în momentele de tensiune, careacţie de apărare.
Un astfel de test costă între 30 şi 36de lei, dar nu este o analiză care se faceîn mod obişnuit, precum glicemia oricolesterolul.
La astfel de investigaţiiapelează persoanele care suferă deoboseală cronică, cele care slăbescbrusc, li se colorează intens pielea, autensiunea foarte scăzută ori fac hipoglicemie,simptome ce pot semnaladereglări în funcţionarea glandeisuprarenale.
În ţări precum Olanda, testele carearată nivelul stresului se fac, uneori, caamuzament, în staţiunile turistice.
Stresul cronic „seacă“rezervele de cortizol
În cazul persoanelor stresate, valorilecortizolului se menţin crescute petot parcursul zilei. Tensiunea arterialăcreşte şi ea.
Atunci când cortizolul estecrescut (peste 20 de micrograme/dl) sefac, pentru verificare, şi aşa-numiteleprobe de inhibiţie. Dacă, după acestea,cortizolul scade, poate fi vorba despreun răspuns al glandei suprarenale la osituaţie stresantă.
Dacă se menţine crescut şi pacienţiinu răspund la probele de inhibiţie,avem de-a face cu un exces de cortizol,întâlnit şi la persoanele care auprobleme cu glanda suprarenală.Când stresul devine cronic, rezervelede cortizol scad. Astfel, dacăiniţial secreţiile sunt ridicate, în timp,ele devin inexistente.
„Se fac tratamentecu hormoni de sinteză, însăaceste situaţii sunt întâlnite în cazulunor boli grave ale glandei suprarenaleşi a