Seminarul organizat de Asociaţia Crescătorilor de Albine din România scoate la iveală problemele albinelor Seceta şi inundaţiile din ultimii 10 ani au afectat considerabil producţia de
Seminarul organizat de Asociaţia Crescătorilor de Albine din România scoate la iveală problemele albinelor
Seceta şi inundaţiile din ultimii 10 ani au afectat considerabil producţia de miere, ca urmare a faptului că temperaturile extreme au compromis meliferele şi poleniferele. Aceasta a fost una dintre concluziile seminarului despre problemele apicultorilor, organizat zilele acestea la Tulcea.
Canicula de anul acesta a adus multe prejudicii apicultorilor din România. Acest fenomen meteorologic a provocat o depopulare masivă a stupilor şi a încetinit ouatul reginelor, ceea ce a impus hrăniri stimulative şi de completare, toate astea însemnând cheltuieli suplimentare. Aceste probleme au fost dezabătute pe larg zilele acestea la Tulcea, în cadrul unui seminar de profil.
Cei prezenţi în sală au subliniat necesitatea acordării unor subvenţii de la bugetul de stat, similare cu cele de care beneficiază colegii lor de breaslă din Uniunea Europeană. "În ultimul deceniu, perioadele de secetă şi inundaţiile au devenit mai frecvente, cu efecte negative asupra culesurilor melifere şi polenifere.
Dacă toamna care precede anul apicol este secetoasă, atunci flora meliferă de primăvară nu are condiţii optime de secreţie de nectar, astfel că nu se oferă culesuri nici măcar de întreţinere. Deseori au apărut situaţii de necesitate, în care familiile de albine au fost hrănite pentru supravieţuire", a spus Petre Iordache, editor senior al revistei "Lumea albinelor".
Apicultorii din Austria beneficiază de subvenţii din partea UE în valoare de 1.200 de euro pentru o stupină cu 200 de stupi, sprijinul acordat de Uniune fiind condiţionat de subvenţia acordată în domeniu