A fost nominalizat in 2007 pentru povestirea The Djinn's Wife (publicata in Asimov's Science Fiction, iulie 2006) la premiile British Fantasy, Hugo si Theodore Sturgeon Memorial si a castigat Premiul British Science Fiction. Pentru romanul Brasyl (PYR, mai 2007) a fost nominalizat la premiile Quill, la exact o luna de la publicare.
Fericitul autor este britanicul Ian McDonald, castigator, pana in prezent, al premiilor British Science Fiction, Kurd Laffwitz (Germania), Sturgeon, Philip K. Dick, Locus.
Ian McDonald s-a nascut la 31 martie 1960 in Manchester, dar la varsta de cinci ani s-a mutat cu familia la Belfast, unde traieste si in prezent. A inceput sa scrie la noua ani, a debutat la 22 de ani in revista britanica Extro cu povestirea The Island of the Dead, iar de la 37 de ani s-a dedicat in intregime scrisului.
River of Gods este cea mai cunoscuta carte a lui McDonald, fie si prin prisma premiului British Science Fiction si a nominalizarilor la Arthur C. Clarke si, mai ales, Hugo (2004, 2005). Este un roman despre India anului 2047, o tara la fel de eterogena cultural ca si azi, cu o populatie ajunsa la aproape doua miliarde, printre ai carei locuitori convietuiesc copii modificati genetic si inteligente artificiale. Era postumana a inceput.
Despre Brasyl multa lume a spus ca este un Blade Runner al tropicelor. Un roman despre Brazilia, despre trecutul, prezentul si posibilul ei viitor. Trei povesti se desfasoara in paralel, aceea a Marcellinei, producatoare de televiziune care s-a trezit in mijlocul unei conspiratii (are legatura si cu fotbalul, evident, suntem in Brazilia!), a lui Edson, un impresar din viitorul apropiat, implicat in piata ilegala a computerelor cuantice, si a Parintelui Luis care, in Brazilia secolului XVIII, este trimis in jungla amazoniana pentru a gasi si pedepsi un preot ce s-a indepartat de credinta. Cele trei pov