Căminele preuniversitare nu mai au căutare în rândul liceenilor din judeţul Galaţi, motiv pentru care directorii unităţilor de învăţământ aleg să închirieze camerele internatelor persoanelor fizice sau firmelor.
Astfel, în primul rând se obţin bani în plus la bugetul unităţii de învăţă- mânt, dar se asigură şi întreţinerea camerelor.
„Cam toate liceele cu internate, au ales să închirieze spaţii către firme“, recunoaşte Mitică Dudău, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi. Liceele cu internate din municipiul Galaţi sunt: Pedagogic, „Radu Negru“, „Traian Vuia“, CFR, „Paul Dimo“, Sportiv, Marină şi „Elena Doamna“, fiecare având în medie o capacitate de 35 de camere.
De la frizerii până la cabinetpsihologic
Profilul firmelor care au închiriat spaţii în căminele liceelor variază de la frizerie, cabinet medical, societăţi cu profil imobiliar sau cabinet psihologic.
„Preţul minim pentru închirierea unui metru pătrat în interiorul unei unităţi de învăţămănt este de 15 euro/lună, maximul fiind atins la «Emil Racoviţă», unde am obţinut 66 euro/mp“, a precizat inspectorul general Mitică Dudău. Dezinteresul liceenilor de a se mai caza în internate este explicat prin lipsa de confort, dar şi prin intenţia gălăţenilor din mediul rural de a-şi caza odraslele în apartamente din oraş.
„Băiatul meu este în clasa a XI-a acum şi am avut opţiunea de a-l caza în căminul liceelui, însă nu mi-au plăcut condiţiile de acolo. Era curat, dar erau camere cu şase paturi, baie comună, plus că în cămine se petrec multe nebunii. Toate astea m-au făcut să-mi mut băiatul, după un an în cămin, întrun apartament cu două camere. Am mai găsit un văr de-al lui şi acum stau împreună într-un apartament“, a declarat Angela Landru.
Întreţinerea, mai scumpădecât la bloc
O altă cat