Serviciile de off-shore banking si private banking au intrat de ieri in oferta Bancii Transilvania, odata cu deschiderea sucursalei din Cipru. "Faptul ca multe din investitiile romanesti in Romania trec prin Cipru si ca importante investitii internationale cu destinatia Romania trec pe aici, ne justifica prezenta", a declarat Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania (BT).
El spune ca decizia de a investi in Cipru va fi utila nu numai pentru activitatea bancii, ci si a diviziilor de leasing, brokeraj si asset management. Robert Rekkers, directorul general al BT, spune ca deschiderea sucursalei de la Nicosia va permite operarea pe picior de egalitate cu jucatorii mari din Romania, care pot acorda finantari din strainatate, de la bancile-mama.
"Reusim astfel sa evitam si noi intr-o anumita masura costul rezervelor minime obligatorii. Avem relatii cu multe banci care lucreaza in Cipru si cu care vom colabora inclusiv pentru atragerea de resurse", spune Rekkers. El a adaugat ca nisa de off-shore banking si private banking poate fi dezvoltata foarte mult pentru clienti romani, dar si pentru clienti internationali activi pe insula si care au afaceri in Romania.
Fosta Bancorex a avut o sucursala in Cipru, insa aceasta a fost lichidata. In prezent este singura banca din Romania cu operatiuni pe insula. Conform Ambasadei Romaniei la Nicosia, comunitatea locala de romani numara circa 5.000 de persoane cu dubla cetatenie si circa 15.000 de muncitori. Marilena Vretu, directoarea sucursalei Cipru a BT, spune ca va incerca sa atraga cat mai multi clienti din aceasta categorie. De asemenea, sunt vizate companii romanesti interesate de conturi si chiar subsidiare in Cipru, pentru a beneficia de regimul fiscal favorabil.
"Impozitul pe venit de doar 10%, precum si simplitatea si claritatea legii britanice care guverneaza c