Cu mulţumiri, câteva lămuriri
într-un număr recent al României literare, un cititor a adresat redacţiei o întâmplare cu titlul "Inedit cu orice preţ?"
întrucât ea privea un material semnat de mine, mă simt obligat să ofer domnului Florian Roatiş - pe care n-am plăcerea să-l cunosc şi de ale cărui bune intenţii n-am nici un motiv să mă îndoiesc - câteva explicaţii ce mi se par absolut necesare.
Aşadar, dumnealui doreşte mai întâi, cum se exprimă chiar el, câteva informaţii de unde provine textul şi cine sunt personajele care formează, împreună cu N. Steinhardt, acel "buchet" evocat.
Iată-le. Textul "provine" de la Cabinetul de manuscrise şi carte rară al Bibliotecii Academiei Române, iar plicul în care se află păstrat menţionează ca dată a achiziţiei anul 1997, fără a preciza însă şi cine l-a donat sau vândut, ci doar că acesta cuprinde nişte "Note de călătorie - incomplet".
E, de fapt, vorba de unsprezece pagini de blocnotes sau, poate, de caiet de şcoală, cu hârtia îngălbenită, degradată de trecerea vremii, iar textul e vădit scris în fugă şi de aceea uneori greu de descifrat.
Despre celelalte "două personaje", mă mir că domnul Roatiş n-a fost edificat de scurta introducere din Manuscriptum, care preceda textul publicat acolo acum 14 ani, rămas necunoscut mie şi din care putea afla ceea ce, după cum se vede, ar voi ca eu să-i lămuresc, şi anume că doamna Colette Axentie s-a recomandat ca fiica lui Nicolae Mareş "fost ministru al agriculturii, timp de patru luni în guvernul Antonescu şi condamnat la detenţiune simplă". La care, eu aş mai putea adăuga doar că cele "patru luni" au coincis exact cu durata "statului naţional legionar" şi că soţul ei, dr. Corneliu Axentie, a fost închis în anul 1959, în lotul Dinu Noica. N. Steinhardt s-a împrietenit cu cei doi după ce, în urma unei "fracturi de col femural", a fost îngrijit de dr