"Un oras intreg construit pe trunchiuri de copaci? Cu apa care inunda periodic parterurile si pietele?" E greu sa nu-ti pui astfel de intrebari despre Venetia, mai ales daca faci parte din specia turistului aplicat, care citeste cateva carti des
Ei bine, intrebarile sunt inutile, iar incredulitatea e naivitate: Venetia exista bine mersi si este cel mai frumos oras din Europa. De la aeroport spre orasul inconjurat de ape sunt doua cai de acces: un vaporetto rapid sau autobuzul. Toti spun ca cel mai "dramatic" este sa vii pe apa, in bataia vantului Adriaticii si sa vezi cum Venetia creste treptat in ochii tai.
Dar nu este deloc asa: mai bine petreci o jumatate de ora in autobuz, cu privelisti insipide in stanga si-n dreapta (sau imaginea de-a dreptul tragica a combinatului petrochimic din Mestre), cobori in Piazzale Roma si iat-o, Venetia, Canal Grande si frumoasele palazzi iti tasnesc brusc in fata, sigure ca or sa te impresioneze.
Daca supravietuiesti, trebuie sa te misti repede. Oras turistic prin excelenta, Venetia este un fel de pantece enorm in care intra anual 14 milioane de turisti plictisiti si ies 14 milioane de oameni fermecati si total dependenti de orasul din laguna, care, ca o zeita capricioasa, cere ofrande: amintiri, nostalgii, povesti spuse prietenilor la o halba de bere, totul ca sa fie sigura ca nu o uiti. Si nu o uiti. Si te mai intorci. Anual, daca se poate.
Fericitii care au saptamani la dispozitie pentru a admira orasul cum se cuvine sunt putini, prin urmare Venetia este prin excelenta locul unde esti nevoit sa prioritizezi. Vrei sa vezi principalele atractii? (Clar!) Vrei sa intri prin muzee si expozitii? (Hm, e neaparata nevoie?) Vrei sa hoinaresti pe aleile inguste si intortocheate? (Desigur!) Vrei sa degusti specialitati venetiene in restaurantele chic de pe frumoasele riva care strajuiesc Canale Grande? (M