Germania a fost paralizată, ieri, de cea mai mare grevă feroviară din ultimii 15 ani. Timp de trei ore, sute de mii de oameni, printre care numeroşi turişti, au fost nevoiţi să aştepte în
Germania a fost paralizată, ieri, de cea mai mare grevă feroviară din ultimii 15 ani. Timp de trei ore, sute de mii de oameni, printre care numeroşi turişti, au fost nevoiţi să aştepte în gări.
Compania Deutsche Bahn a încercat să împiedice protestul, invocând o serie de ilegalităţi, dar nu a obţinut decât o interzicere a opririi totale a trenurilor pe distanţe mari şi a celor de mare viteză. Salariaţii solicită reducerea timpului de lucru şi creşterea nivelului salariului, mai mic decât în celelalte ţări din vestul Europei. Negocierile durează de luni de zile, iar refuzul companiei de a mări salariile a dat naştere mai multor proteste de mică amploare în timpul verii.
După încheierea grevei de ieri, Deutsche Bahn şi GDL, sindicatul care reprezintă interesele a peste 8.000 de salariaţi, au purtat noi negocieri.
Tonul acestora a fost deosebit de dur, şeful sindicaliştilor, Manfred Schell, ameninţând cu un nou protest pentru ziua de luni, dacă nu se ajunge la un acord. Greviştii solicită o majorare salarială de 31%, în timp ce conducerea companiei oferă doar 4,5 procente. Greva a afectat nu numai transportul intern, ci şi pe cel extern.
Cei mai afectaţi au fost pasagerii care au dorit să ajungă de la München la Viena.
Cele două trenuri de pe această rută s-au oprit la Salzburg, de unde urmau să plece spre capitala austriacă abia spre miezul nopţii. O zi de grevă aduce Deutsche Bahn pierderi de 500 milioane de euro, în condiţiile în care peste 10 milioane de oameni merg zilnic cu trenul.