Păsările migratoare, hamsterii şi liliecii sunt de milioane de ani recunoscuţi pentru capacitatea lor înnăscută de orientare cu ajutorul magnetismului terestru, iar în prezent o echipă de cercetători americani a reuşit să pună la punct un dispozitiv de poziţionare globală ce se bazează pe acelaşi principiu, cel al magnetismului terestru. Dispozitivul este aproape la fel de precis ca şi GPS-ul, doar că funcţionează fără nici un fel de comunicare cu vreun satelit. Aparatul-minune este prezentat în detaliu într-un articol publicat în revista ştiinţifică Applied Physics Letters.
Pământul este un uriaş magnet, care generează un câmp magnetic a cărui intensitate, dar şi direcţie variază în funcţie de latitudine şi longitudine. Dacă putem măsura caracteristicile câmpului magnetic terestru într-un anumit loc, cu ajutorul unei hărţi-etalon, teoretic am reuşi să deducem poziţia respectivului loc pe glob.
Profesorul Junyi Zhai şi colaboratorii săi din cadrul Universităţii Tehnice Virginia, Statele Unite, au creat un instrument ce poate măsura simultan şi cu mare precizie orientarea şi forţa câmpului magnetic. Pentru a traduce aceste măsurători în coordonate spaţiale, cercetătorii au folosit hărţile elaborate de Institutul American de Geologie, hărţi în care practic au fost compilate valorile câmpului magnetic terestru, aşa cum au fost acestea măsurate în diferite locuri de pe glob. Chiar dacă acest dispozitiv de geolocalizare nu este încă la fel de performant ca şi GPS-ul, inventatorii estimează că precizia acestui aparat nu depinde, de fapt, decât de precizia hărţilor furnizate de Institutul American de Geologie. Oamenii de ştiinţă care au realizat invenţia susţin că dispozitivul creat de ei ar putea deveni la fel de precis ca şi GPS-ul, dacă s-ar elabora o nouă hartă, mai detaliată, a valorilor câmpului magnetic în lume.
Păsările migratoare, hamsterii şi li