Foto: Cotidianul
De la inceputul anului, in Bucuresti s-au vindut 14.000 de locuinte, chiar daca preturile au crescut. Despre cum se va dezvolta piata imobiliara am vorbit cu Ruxandra Cleciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.
A aparut un studiu al Alpha Bank conform caruia de la inceputul anului s-au tranzactionat in Bucuresti 14.000 de locuinte. Cum vi se pare aceasta cifra, in conditiile in care anul trecut s-au vindut, conform aceluiasi studiu, 20.000 de locuinte?
Sint cifre normale pentru ca piata de achizitii pe segmentul rezidential este in crestere. Noi am spus anul trecut ca se va dubla. Problema este ca cei de la Alpha Bank nu contorizeaza decit contractele finale, insa in proiectele rezidentiale noi nu se face intotdeauna achizitia pe baza contractului final.
Se semneaza un antecontract, urmind ca acela final sa se semneze la realizarea achizitiei, predarii apartamentului. Cred ca se va depasi cifra de anul trecut. Eu cred ca pina in septembrie au fost mai multe tranzactii.
Ceea ce nu au luat ei in considerare este ca anul trecut s-au achizitionat apartamente pe stocul vechi si aici putem contoriza numarul de contrcte de vinzare-cumparare, iar anul acesta s-au centrat lucrurile pe proiectele noi. S-au semnat multe antecontracte. Acestea nu sint raportate ca fiind tranzactii, desi angajeaza si vinzatorul, si cumparatorul.
Volumul total al vinzarilor va fi aproape dublu fata de anul trecut. Se si vede. Mergeti la proiectele noi si veti vedea ca s-au vindut.
In conditiile in care s-au oferit spre vinzare mai multe locuinte in proiectele noi, credeti ca vinzarile de apartamente noi le vor ajunge pe cele vechi, in ceea ce priveste numarul?
Pe piata apartamentelor vechi primeaza rapiditatea cu care intri in posesia locuintei achizitionate si faptul ca nu ai pro