Începând de luna aceasta, persoanele cu dizabilităţi care vor să muncească pot solicita ajutor la centrele de consiliere. Primul centru din Oltenia s-a înfiinţat în Olt, la Slatina. Deocamdată, la nivel naţional sunt înfiinţate doar nouă astfel de centre, în judeţele Argeş, Caraş-Severin, Cluj, Iaşi, Olt, Sibiu, Vrancea, Bihor şi în Bucureşti. Înfiinţarea acestor centre face parte din proiectul „Servicii de consiliere pentru persoanele cu dizabilităţi“, care are ca scop creşterea şanselor de ocupare a persoanelor cu dizabilităţi prin valorificarea abilităţilor, experienţelor şi cunoştinţelor acestora. Proiectul este derulat de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM) în baza împrumutului acordat de Banca Mondială. Centrele s-au lansat o dată cu startul campaniei „Pot ce poţi şi tu“.
Şanse egale privind accesul pe piaţa muncii „Obiectivele acestor centre constau în integrarea socio-profesională a persoanelor cu dizabilităţi, sprijinirea şi stimularea agenţilor economici pentru a angaja persoane cu dizabilităţi, precum şi acordarea de şanse egale privind accesul pe piaţa muncii“, a declarat Daniela Dobrin, directoarea executivă a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj. Potrivit informaţiilor primite de la aceasta, pentru a atinge aceste obiective centrele vor oferi servicii de informare şi consiliere profesională, mediere a muncii şi cursuri de formare profesională. În plus, vor oferi servicii de preconcediere, precum şi consultanţă pentru începerea unei activităţi independente sau pentru iniţierea unei afaceri. „Astfel de activităţi oferă şi AJOFM, însă acest centru se va ocupa strict de problemele persoanelor cu dizabilităţi“, a adăugat Dobrin.
103 doljeni cu dizabilităţi vor să muncească La AJOFM Dolj sunt înregistrate ca aflate în căutarea unui loc de muncă 103 persoane cu dizabilităţi. În ceea ce priveşte locur