Pentru cresterea sigurantei operatiunilor de incarcare, transport si descarcare a marfurilor periculoase, Guvernul a aprobat, recent, normele de efectuare a activitatii de transport rutier de marfuri periculoase in Romania. Normele stabilesc cadrul de aplicare a prevederilor Acordului european referitor la transportul rutier international al marfurilor periculoase (A.D.R.).
Potrivit actului normativ, conducatorii auto care transporta marfuri periculoase trebuie sa detina un certificat A.D.R. valabil, iar intreprinderile care incarca, transporta sau descarca marfuri periculoase au obligatia de a desemna pentru fiecare punct de lucru cite un consilier de siguranta, detinator al unui certificat de consilier de siguranta valabil, conform prevederilor A.D.R.
Deoarece reprezinta un adevarat pericol, aceste marfuri nu pot fi transportate cu orice vehicul sau pe orice drum. Astfel, transportul rutier al marfurilor periculoase se poate face numai cu autovehicule corespunzatoare prevederilor A.D.R., care trebuie sa fie placardate si sa detina certificat de agreare. Drumurile interzise accesului transportului de marfuri periculoase vor fi decise de Ministerul Internelor si Reformei Administrative, Ministerul Transporturilor, autoritatile administratiei publice locale, institutii care indica si rutele ocolitoare sau alternative, precum si modul de semnalizare a lor.
De asemenea, autoritatile locale si centrale trebuie sa elaboreze un plan de interventie in cazul in care apar evenimente in timpul transportului. Pentru toate autovehiculele verificate, care transporta marfuri periculoase, vor fi intocmite buletine de control conform prevederilor in domeniu, raportul cu numarul de controale si cu sanctiunile aplicate fiind transmis catre Ministerul Transporturilor.
Pina cel tarziu la data de 31 decembrie in fiecare an, Ministerul Transport