Timp de două săptămăni, Münchenul a devenit capitala europeană a malţului şi a hameiului. La Oktoberfest curg răuri de bere.Oktoberfest - sărbătoarea bavareză se pregăteşte de bicentenar
Timp de două săptămăni, Münchenul a devenit capitala europeană a malţului şi a hameiului. La Oktoberfest curg răuri de bere.
In miezul Oktoberfest şi-n miezul oraşului, la Marienplatz, un münchenez s-a grăbit să ne devină prieten şi ghid de-o zi in cetatea prin gătlejul căreia, după statistici, curg, in decursul a două săptămăni, peste şase milioane şi jumătate de litri de bere. Bere bavareză din cea mai bună. Băută indeobşte in halba de un litru, ne spune Joseph Mayer, "ghidul nostru", imboldindu-ne să gustăm din licoarea care ne lasă o... mustăcioară subţire de spumă. Cine ţine să respecte ritualurile impămăntenite de 197 de ani nu va bea decăt bere la halbă - fie ea blondă sau brună, filtrată sau nefiltrată. Bericile la ţap sau la sticlă sunt pentru oameni rafinaţi, e drept, dar "rafinamentul" la Oktoberfest este să faci faţă halbei uriaşe (destul de grea, dusă la gură cu o singură mănă), din sticlă groasă, in care lichidul scănteiază in soare.
Â
SPRE BICENTENAR. Joseph ne mai spune că deşi Oktoberfest s-a ţinut prima dată in 1810, cu prilejul căsătoriei prinţului moştenitor al Bavariei, Ludwig, manifestarea numără numai 174 de ediţii.
Prima dată festivalul a fost anulat la numai patru ani de la infiinţare, atunci cănd s-a pornit "războiul napoleonian". (Şi iată cum impăratul francez este cel dintăi "sabotor" al acestei sărbători.) Epidemiile de holeră sau recesiunile economice s-au numărat şi ele printre motivele pentru care festivalul a fost anulat, pentru perioade mai lungi sau mai scurte. Insă Oktoberfest a răzbit, spre bucuria fanilor lui (şi-ai berii), pregătindu-se incet-incet pentru bicentenar (care promite, in 2010, să f