Marele paradox al spitalelor de psihiatrie este că personalul medical are deseori mai mare nevoie de îngrijire de specialitate decât bolnavii; la fel cum, în tribunale, judecătorii
Marele paradox al spitalelor de psihiatrie este că personalul medical are deseori mai mare nevoie de îngrijire de specialitate decât bolnavii; la fel cum, în tribunale, judecătorii se-ntâmplă să fie mai potriviţi pentru tratamentul cu puşcăria decât inculpaţii.
O intruziune roşcată, cu gura mare şi şapcă de motociclist - pe nume McMurphy - dă peste cap ordinea cristalină a unui ospiciu american, decolorându-i limpezimea regulilor. Sora Şefă, führerul locului, îl ia în primire pe recalcitrant, încercând să-i bage în sânge disciplina proprie unui aşezământ american de interes naţional, cum este balamucul. Rezultă o partidă interesantă, cu ocazii la ambele porţi.
Versiunea pe care am pus eu mâna e, probabil, prima apariţie post-revoluţionară a romanului scris de Ken Kesey. A apărut în 1992, la Editura "Alcris", în traducerea lui Marcel Pop-Corniş, cu un total de 309 pagini. Numele editurii provine probabil de la doi soţi, Alexandru şi Cristina, ori Cristian şi Alexandra.
Pe cei pe care i-am întrebat dacă au citit cartea "Zbor deasupra unui cuib de cuci" mi-au zis că au văzut filmul; şi ori filmul, ori cartea, cam tot aia e.
Nu, nu-i tot aia, şi n-am în vedere doar voluptăţile lecturii, care îmbracă, într-un mod diferit de la persoană la persoană, acţiunile cărţii. Mai e ceva: Jack Nicholson nu va fi niciodată Randle McMurphy, oricât s-ar strofoca. El va rămâne Nicholson, cel despre care ştim, din tabloide, de câte ori a făcut-o lată şi cu câte femei s-a lipit epidermic.
El va rămâne Nicholson, cel care abia aşteaptă să termine de filmat scena şocurilor electrice, fiindcă în spatele camerei îl aşteaptă un prânz cu hamburgheri, cartofi prăjiţi, mult ketc