O tânără este în pericolul de a deveni dependentă de droguri. Voi, liceenii, spectatori ai acestei situaţii, îi veţi oferi fetei sprijinul şi sfaturile de care are nevoie, pentru a lua o decizie bună. Aceasta e ideea spectacolului interactiv „100% risc droguri”, care va fi jucat în 17 licee din Bucureşti, în cadrul campaniei de prevenire a consumului de droguri „Opţiune: acces la succes”. Spectacolul, inspirat din cazuri reale, e creat de actorii fundaţiei Transcena. În fiecare liceu, specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog, împreună cu cei de la Fundaţia pentru Învăţământ, vor ţine ore de informare cu elevii, iar în martie 2008 vor realiza un material didactic video pe tema prevenirii consumului de droguri.
Lansarea campaniei şi primul spectacol vor avea loc mâine, la Grupul Şcolar de Construcţii „Anghel Saligny”, urmând ca, până în mai 2008, spectacolul să fie jucat în 16 alte licee, printre care C.N. „I.L.Caragiale”, „Jean Monnet” şi „Matei Basarab”. Faptul că această campanie se adresează direct liceenilor nu este întâmplător. Conform Raportului Anual al Agenţiei Naţionale Antidrog din 2005, 3,9% dintre băieţii de 16 ani şi 1,6% dintre fete au consumat cannabis. 2,3% dintre băieţi şi 3,8% din fete au amestecat alcool cu cannabis. O bună parte dintre adolescenţi – 5,6%, şi-au procurat, fără reţetă medicală, sedative.
Până la 16 ani, cei mai mulţi tineri consumă alcool cu medicamente – 1,3%, tranchilizante sau sedative – 1,1%, substanţe inhalante – 0,5%. 0,2% consumă heroină, cocaină, ecstasy, marijuana sau haşiş, iar 0,1% - amfetamine sau LSD. În urma campaniei din 2005 a Salvaţi Copiii, „Marea, singura noastră dependenţă”, a reieşit că 4% dintre respondenţi au consumat, măcar o dată, droguri: 1%, pentru cei de 11-14 ani, 3,3%, pentru cei de 15-18 ani şi 10,9% pentru cei de 19-22 de ani. 0,4% au consumat cocaină, 0,2% marijuana şi 0,1% heroină. (M