Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a fost declarata pentru a doua oara consecutiv drept cea mai puternica femeie din lume. Va solicitam o explicatie nepolitica: ce atuuri atarna in balanta acestei aprecieri? Sunt femeile mai competitive in politica decat barbatii?
Ca orice forta autentica, probabil ca forta Angelei Merkel vine din interior si numai cei care-i sunt apropiati ii pot cunoaste resorturile. Fara indoiala insa ca un factor favorizant este o capacitate intelectuala peste medie. Numai daca poti intelege si cuprinde cu mintea toata complexitatea problemelor de care te ocupi le poti si stapani. Fizician de profesie, deci cu o minte bine antrenata in chestiuni mult mai complexe - si mai importante intr-un fel - decat politica, doamna Merkel isi domina intelectual anturajul. La acest capitol se aseamana foarte bine cu cealalta mare doamna a politicii contemporane, Margaret Thatcher, prima femeie aleasa prim-ministru in Marea Britanie. Posesoarea a doua diplome obtinute la Oxford, capabila sa munceasca toata ziua si sa se odihneasca doar 4 ore pe noapte, "doamna de fier" isi tinea la respect colaboratorii masculini mai bine decat au reusit s-o faca succesorii ei.
Nu putem duce insa mai departe comparatia dintre cele doua femei prim-ministru, pentru ca atat personalitatile lor, cat si imprejurarile politice care le-au consacrat sunt foarte diferite. Margaret Thatcher era spectaculoasa si dominanta pe scena publica. Angela Merkel este exact opusul unei femei spectaculoase, atat prin aspect, cat si prin tinuta. Desi lipsita de carisma, stie insa sa-si apere convingerile si nu se teme de nimeni. A dovedit-o din plin, cu prilejul vizitei in China din luna august, cand nu s-a sfiit sa-i infrunte pe liderii chinezi in privinta drepturilor omului si a pirateriei intelectuale. Nici un cancelar german inaintea ei nu a adoptat public o asemenea atitudine