Clarificarea relaţiei dintre Executiv şi Legislativ este principala cerinţă a preşedintelui Traian Băsescu adresată politicienilor, în perioada imediat următoare moţiunii de cenzură,
Clarificarea relaţiei dintre Executiv şi Legislativ este principala cerinţă a preşedintelui Traian Băsescu adresată politicienilor, în perioada imediat următoare moţiunii de cenzură, după cum declară, într-un interviu, consilierul prezidenţial Cristian Preda.
Adevărul: Ce urmează, din punctul de vedere al preşedintelui, după eşecul moţiunii de cenzură?
Cristian Preda: Preşedintele a şi intervenit. Ce urmează a fost deja anticipat. Sunt convins că aţi remarcat faptul că, înainte de moţiunea de cenzură, preşedintele a invocat atât varianta în care moţiunea trece, cât şi varianta în care moţiunea nu trece.
Lucrurile stau, de fapt, în felul următor: dacă la 3 aprilie 2007, când a fost învestit guvernul, au votat în favoarea lui 302 parlamentari, acum, când s-a discutat moţiunea, în favoarea guvernului nu au fost decât 152 de parlamentari. Dacă vreţi, suntem în situaţia de înjumătăţire a sprijinului explicit acordat Cabinetului. A existat, desigur, şi un sprijin tacit, prin abţinere de la vot.
- Să spunem că guvernul s-ar putea baza pe o înţelegere care poate funcţiona la nivel tacit, pe anumite legi importante. De ce trebuie neapărat declarată?
- Dacă înţelegerile tacite sunt stabile, lucrurile pot să fie în regulă. Dar iată că înţelegerile tacite nu sunt stabile, de vreme ce, într-o perioadă de şase luni, avem mai întâi PSD, în majoritatea lui, favorabil acestui Cabinet ultraminoritar şi, într-un al doilea moment, PSD - în majoritatea lui defavorabil acestui Cabinet minoritar.
Este o situaţie complet defavorabilă guvernului, fiindcă guvernul nu poate să fie solid şi să îşi articuleze acţiunea în mod inteligent dacă nici măcar el nu ştie