Consumul anual de cafea din Rom�nia este de 2,3 kilograme pe cap de locuitor, sub nivelul altor state din Uniunea Europeana, cum ar fi Bulgaria, unde este de 3,26 kilograme, sau Ungaria, cu 3,54 kilograme. Situatia aceasta se �nregistreaza pe fondul pretului ridicat al cafelei si al lipsei de informare cu privire la beneficiile acestui produs. Potrivit Asociatiei Rom�ne a Cafelei (ARC), care citeaza datele Organizatiei Internationale a Cafelei, �n Austria, consumul anual de cafea este de aproape 4,5 kilograme pe cap de locuitor, �n Germania de 6,64 kilograme, iar �n Polonia de peste 3 kilograme. Desi consumul din Rom�nia este mult mai redus dec�t �n alte state europene, nivelul va creste, impulsionat si de majorarea numarului de cafenele de pe piata interna. �Cresterea numarului de cafenele face consumatorul sa fie mai constient de oferta de cafea si sa �ncerce, sa experimenteze. Dupa ce a baut cafea �ntr-un local, va �ncerca sa reproduca experienta si acasa, ceea ce determina o crestere a consumului�, a afirmat Roger Cook, directorul Centrului de Informare despre Stiinta Cafelei, cu sediul la Londra.Schimbarea obiceiurilor de consum si cresterea veniturilor vor contribui, de asemenea, la alinierea Rom�niei la nivelul mediu al consumui de cafea din UE. �Pentru cresterea consumului este nevoie si de o schimbare a obiceiurilor consumatorilor. �n perioada comunista, cafeaua nu era un produs de lux, ci mai degraba un produs mistic, ceea ce s-a schimbat foarte mult �n ultimii ani. S�ntem �ncrezatori ca nivelul de consum va creste. Avem exemplul Portugaliei si Spaniei, care, la iesirea din totalitarism, aveau un nivel similar cu cel de acum din Rom�nia, care apoi s-a dublat", a declarat Gabriel Sidere, secretarul general al ARC. �n Rom�nia, cea mai mare pondere �n consumul de cafea �l ocupa cafeaua prajita si macinata, �nsa specialitatile si cafeaua solubila au �nregistrat