Asigurarile de raspundere civila sint privite inca drept cheltuieli nejustificate. In timp ce, in alte tari, asigurarile de raspundere civila sint extrem de cautate, indiferent de riscul pe care il asigura, in Romania, lipsa unei culturi in domeniu face ca aceste polite sa fie incheiate, in majoritatea cazurilor, doar daca exista o obligatie legala in acest sens. Altfel spus, cei care sint expusi riscului de a comite erori prin care sa prejudicieze terte persoane - care apoi pot cere despagubiri pentru dauna produsa - nu doresc sa se asigure pentru acest risc, mergind pe principiul tipic romanesc: "Mie nu mi se poate intimpla".
Interes minim
Cea mai cunoscuta polita de raspundere civila este cea auto, care abia dupa punerea la punct a unui sistem de urmarire a soferilor a fost adoptata de aproximativ 90% dintre acestia. De un grad mare de acoperire se bucura si asigurarile de raspundere profesionala. Toti reprezentantii sistemului medical care doresc sa incheie contracte cu CAS sint nevoiti sa prezinte dovada ca au achitat o asigurare de malpraxis. Valoarea primelor platite pentru acest gen de asigurare insa este simbolica, daca avem in vedere ca o asistenta, de exemplu, plateste anual "colosala" suma de 2 euro, pentru o valoare de 2.000 de euro. Daca, in prezent, politele de malpraxis sint ieftine si acopera un risc redus, in viitor acestea vor fi generatoare de pagube semnificative, apreciaza asiguratorii. Iar atunci cind numarul si valoarea despagubirilor vor creste, companiile de asigurari vor lua masuri pentru a acoperi daunele pe care trebuie sa le plateasca.
Lipsa unui caz in care sa se fi platit despagubiri substantiale ca urmare a erorii umane este una din cauzele pentru care acest tip de asigurari nu este popular. In Uniunea Europeana, orice eroare comisa de o persoana sau o firma care produce un prej