Premiile Nobel sunt decernate din 1901, in fiecare an, pe 10 decembrie. Atribuirea premiilor incepe in luna octombrie, iar in decembrie este ceremonia oficiala in cadrul careia regele Suediei ii premiaza pe laureati. Istoria premiilor este legata de Alfred Bernhard Nobel, chimist si industrias suedez. Nobel a inventat dinamita, iar un element chimic ii poarta numele: nobelium.
La moartea sa, a lasat o avere de 32 de milioane de coroane si a cerut prin testament ca in fiecare an sa fie recompensante personalitati din cinci domenii: pace, chimie, literatura, medicina si fizica. Fiecare laureat primeste 10 milioane de coroane suedeze.
- Premiul Nobel pentru medicina, decernat cercetatorilor celulelor-susa
- Basescu l-a decorat pe Emil Palade cu cea mai inalta distinctie a Romaniei
- Laureata Premiului Nobel pentru Pace, la inchisoare
- Orhan Pamuk - un Nobel pentru Turcia
De-a lungul timpului, premiile au fost acordate inclusiv unor institutii precum Crucea Rosie si Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati. Unele regimuri politice i-au obligat pe cetatenii lor sa renunte la premiul care le-ar fi fost acordat.
Doua exemple: in Germania nazista, Hitler i-a impus lui Adolf Butenandt sa refuze Premiul Nobel pentru Chimie in 1939, iar guverrnul sovietic i-a cerut acelasi lucru lui Boris Pasternak, Premiul Nobel pentru Literatura in 1958.
George Emil Palade a primit Premiul Nobel pentru descoperirea ribozomilor
Nascut in 1912, la Iasi, Profesorul George Emil Palade a absolvit Medicina la Bucuresti, unde a studiat intre 1930-1940. Apoi, profesorul a mers la Institutul Rockefeller de Cercetari Medicale din New York in 1946.
Cea mai importanta realizare a profesorului Palade este descoperirea, prin tehnici de microscopie electronica, a ribozomilor. Pentru descoperirea sa, Georg