» Oradenii au stat ore in sir
la rand, sa apuce sa guste din bucatele traditionale facute de femeile din Chiscau
Placintele traditionale cu cartofi, prune, varza, branza si marar, painea saracului sau balmosul au fost cele mai cautate produse culinare la Targul palincarilor, organizat la Oradea. In cele trei zile, sute de persoane au stat ore in sir la coada sa apuce sa guste din bucate, desi evenimentul a fost organizat pentru promovarea faimosului produs spirtos.
Femeile din Chiscau au demonstrat din nou ca ele gatesc cele mai bune placinte din zona. Retetele sunt invatate de la mame sau bunici si pregatite de regula la sarbatori sau la pomana mortilor, de Paste. Placintele taranesti se mai fac si cand gospodarii au oameni la lucru.
Saveta Andru, una dintre placintaresele din Chiscau, a facut placinte cu prune si cu branza dulce, prea putine, insa, pentru numarul mare de doritori.
"Pentru placinte se pune lapte, zahar, oua, ulei, drojdie si farina. Amesteci, lasi la dospit si dupa ce a dospit intinzi aluatul pe masa si tai bucatele patrate. Pui pe urma amestectul de branza dulce, prune mere, sau nuci. Inainte sa le bagi in cuptor dai pe deasupra cu ou", a dezvaluit placintareasa reteta.
Nanele din Chiscau au pregatit si traditionala paine a saracului, cautata de multi vizitatori, care au auzit de produs, insa nu au apucat niciodata sa manance. "Painea saracului se face din farina de sacara, farina de malai si drojdie. Se coace in frunze de vie unsa cu apa sau in tava. Se face din vremuri de demult ca atunci lumea nu era asa buna ca acuma si oamenii nu aveau unde sa mearga sa mai lucre sa faca un ban si sa-si ia atatea ca acuma. Nu a fost de unde cumpara si lumea era mai saraca", a spus femeia, care sustine ca in timpul unui targ la Bucuresti, painea saracului a avut cea mai mare trecere. » Oradenii au stat ore in sir
la