O capacitate de 700 MW intrată în sistem a mai echilibrat cererea cu oferta de electricitate, ducând preţurile în jos Intrarea în funcţiune a reactorului 2 de la Cernavodă şi-a făcut
O capacitate de 700 MW intrată în sistem a mai echilibrat cererea cu oferta de electricitate, ducând preţurile în jos
Intrarea în funcţiune a reactorului 2 de la Cernavodă şi-a făcut simţite efectele în piaţa de energie. Cel puţin pe Piaţa pentru Ziua Următoare, cea mai sensibilă la condiţiile din piaţă, unde preţul mediu al electricităţii a scăzut în septembrie faţă de luna august cu 16%, semn că producătorii mai scumpi au ieşit din joc.
Traderii se aşteaptă ca preţul electricităţii să mai scadă spre sfârşit de an, odată cu intrarea în exploatare comercială a noului grup.
Regula pe piaţa de energie este simplă: când cererea e mare, energia nu mai ajunge şi atunci intră în funcţiune producătorii scumpi, cum s-a întâmplat în luna iulie a acestui an. Aceştia ridică plafonul maxim la care se poate vinde electricitatea, astfel încât şi producătorii mai ieftini profită de situaţie, vânzând mai scump.
Ei cer ultimul preţ, al ultimului intrat. Astfel se face că, în luna iulie, când consumul de energie atinsese valori-record pentru acea perioadă, şi preţul electricităţii a urmat aceeaşi curbă, către valori-record, ajungând să se vândă, pe PZU, şi la peste 220 lei/MWh.
Odată cu revenirea temperaturilor la normal şi, deci, scăderea consumului, a fost limitată treptat producţia pe gaze, cea mai scumpă, iar preţurile la energie au început să scadă. Punerea în funcţiune a grupului 2 de la Cernavodă a dus şi mai mult preţurile în jos.
"Când avem 700 MW care intră în sistem, aceasta scoate din piaţă producătorii cu costuri mari. Oferta de energie este mai mare, iar în condiţiile în care cererea se păstrează constantă, scad preţurile. Iar cel care nu este