Plasamentele realizate de economiile cu surplus de capital vor genera scumpirea activelor spre care se vor orienta investiţiile Fondurile suverane pot fi, pe de o parte, nişte acţionari
Plasamentele realizate de economiile cu surplus de capital vor genera scumpirea activelor spre care se vor orienta investiţiile
Fondurile suverane pot fi, pe de o parte, nişte acţionari stabili ai unei companii. Pe de altă parte, investiţiile realizate de un guvern pot controla activele strategice ale altei ţări.
Tot fondurile suverane pot servi şi la stabilitatea pieţei financiare proprii. Iar toate tranzacţiile realizate în ultima perioadă au generat o serie de dezbateri internaţionale pe tema implicaţiilor generate de dezvoltarea industriei fondurilor suverane.
Industria fondurilor suverane, adică un total al activelor de peste trei miliarde de dolari, va schimba cu siguranţă peisajul investiţional.
Asta pentru că, în primul rând, banii pe care îi investeşte un guvern pot fi folosiţi pentru a diminua volatilitatea pieţelor financiare. Adică, în situaţia unei creşteri economice şi a majorării preţului activelor, fondurile suverane pot servi ca un vehicul ce absoarbe surplusul de lichiditate.
Pe de altă parte, în momentul finalizării ciclului de creştere şi intrării într-o perioadă de scăderi, fondul suveran deţine suficiente lichidităţi pentru a efectua investiţii şi a susţine pieţele financiare proprii. Spre exemplu, dacă ţara noastră ar fi avut un fond suveran, atunci deprecierea monedei naţionale şi scăderile înregistrate pe piaţa de capital în ultimele luni poate că ar fi fost mult mai reduse.
Maximizarea câştigurilor
Un beneficiu la nivel de stat adus de fondurile guvernamentale ţine de maximizarea câştigurilor. Un studiu realizat de divizia de cercetare a Deutsche Bank arată faptul că, în ultimii 60 de ani, activitatea de