Ministerul Sănătăţii vrea să modifice condiţiile în care doctorii specializaţi pe banii statului pot profesa în străinătate Medicii rezidenţi ar putea fi constrânşi să rămână
Ministerul Sănătăţii vrea să modifice condiţiile în care doctorii specializaţi pe banii statului pot profesa în străinătate
Medicii rezidenţi ar putea fi constrânşi să rămână în sistemul sanitar românesc dublul perioadei în care s-au specializat. În caz contrar, ei vor suporta toate cheltuielile aferente pregătirii profesionale, se arată într-un act normativ elaborat de Ministerul Sănătăţii.
În timp ce ministrul Eugen Nicolăescu speră să acopere astfel deficitul de specialişti din sistem, cei vizaţi percep această propunere ca pe o îngrădire a libertăţii personale.
Migraţia "halatelor albe" din România este un fenomen care ia amploare pe zi ce trece. Până în prezent, peste 4.000 de cadre medicale, printre care 2.500 de medici, au solicitat Ministerului Sănătăţii eliberarea certificatelor de conformitate sau a adeverinţelor pentru a lucra în străinătate.
Cu toate că, potrivit ministrului Eugen Nicolăescu, în ultimii trei ani salariile din sistem au fost majorate cu peste 60 de procente, medicii continuă să plece din ţară invocând veniturile mici, dar şi lipsurile tehnologice din sistem.
Adiţional la contractul de muncă
Potrivit unui act normativ elaborat de Ministerul Sănătăţii, fenomenul migraţiei medicale ar putea fi stopat prin impunerea unor condiţii exigente la adresa cadrelor medicale. Eugen Nicolăescu susţine că acest proiect vizează acoperirea deficitului de personal medical, în special la nivelul marilor specializări (terapie intensivă, neuropsihiatrie, medicină de urgenţă).
Ministrul a declarat recent că trebuie să se legalizeze obligativitatea medicilor rezidenţi de a rămâne în sistem dublul perioadei în care s-au specializat. În o