Constructia Proiectului de Buget pentru anul 2008 este realizata pe baza urmatorilor indicatori macroeconomici prognozati: o crestere a Produsului Intern Brut de 6,5%, o crestere a formarii brute de capital fix cu 13%, mai mare decat cea a consumului indi
Avem, de asemenea, in vedere o rata a inflatiei de 3,8% (decembrie 2008 fata de decembrie 2007), iar deficitul contului curent se asteapta sa fie de circa 18,4 miliarde de euro, in special ca urmare a majorarii deficitului comercial cu 20%, situandu-se la 13,3% din PIB. Rata somajului este estimata la circa 4,1% din PIB, cu o crestere de peste 2% a numarului de salariati. Salariul mediu brut se prognozeaza a fi de 1.550 de lei.
Principiile ce au stat la baza constructiei bugetare sunt urmatoarele:
Mentinerea unei politici fiscale stimulative, bazata pe mentinerea impozitelor fundamentale, care sa permita Romaniei sa fie, in continuare, atractiva pentru investitii. De altfel, stabilitatea fiscala, prin mentinerea unui nivel scazut al impozitarii, constituie o permanenta a perioadei 2005-2008.
Reducerea contributiilor de asigurari sociale pe parcursul anului 2008 cu 6 puncte procentuale.
Respectarea conditionalitatilor Tratatului de la Maastricht, in special cea privind deficitul bugetului consolidat situat sub 3% din PIB.
Directionarea atenta a fondurilor bugetare catre acele politici sectoriale, considerate prioritare si care sa urmareasca cresterea eficientei banului public: educatie, sanatate, infrastructura, dezvoltare regionala, agricultura, cercetare-inovare.
Consolidarea conditiilor pentru absorbtia si functionarea instrumentelor structurale.
Potrivit cadrului macroeconomic general, al aplicarii legislatiei in vigoare precum si al imbunatatirii administrarii fiscale, veniturile bugetului consolidat pe anul 2008