Senzorul aparatului poate fi „ neutralizat“ cu gheaţă sau o cârpă umedă
Contorizarea consumului de căldură la cele 12.000 de scări de bloc din Capitală a redus facturile bucureştenilor, dar costurile pe apartamente sunt în continuare, în unele cazuri, foarte mari. Pentru că la trecerea de la un anotimp cald la unul rece şi invers (o lună şi jumătate toamna şi încă una şi jumătate primăvara), abonaţii sistemelor centralizate de încălzire care au repartitoare optează diferit în privinţa „activării” caloriferelor.
Fie că nu prea au bani, fie că nu suportă căldura, unele familii preferă să deschidă robinetele caloriferelor cât mai târziu, spre iarnă, şi primăvara să le închidă mai devreme. Vecinii lor care ţin deschise robinetele le fac un serviciu, încălzindu-le gratuit apartamentele. Pentru că majoritatea blocurilor au fost gândite şi construite doar cu o minimă izolare termică între apartamente.
Mai mult, specialiştii spun că pe listele de întreţinere nu ar trebui să apară „0 lei” la apartamentele cu robinetele termostatate închise, pentru că acestea nu se închid total niciodată, ci sunt calculate la un consum minim permanent. Şi mai grav este că apartamentele fără repartitoare suportă toate pierderile, plătind cu până la 100 de lei mai mult pe lună.
Cei care vor să plătească mai puţin pot păcăli sistemul chiar dacă au repartitoare, reducând temperatura senzorului (de exemplu, cu o cârpă umedă schimbată mereu sau o pungă cu gheaţă sau apă rece). Şi mai simplu ar fi deşurubarea senzorului, prins fără sigiliu de calorifer şi remontarea lui înainte de citirea consumului.
Procedeul trebuie însă aplicat încă de la montarea aparatelor, întrucât firma-administrator ţine un istoric al consumurilor şi, dacă acesta scade brusc, încep verificările.Dar, chiar şi cu vecini serioşi şi repartitoare pe 100 la sută din calorifere, tot apare uneori un disc