Modul in care un demnitar sau fost demnitar va putea fi cercetat de-acum inainte pentru infractiuni comise in timpul mandatului a fost modificat prin ordonanta de urgenta in ultima sedinta de guvern de saptamana trecuta, iar comisia speciala prezidentiala care recomanda sefului statului urmarirea penala a ministrilor a fost desfiintata.
Initiatorul ordonantei, ministrul de justitie Tudor Chiuariu, si el aflat in atentia fostei comisii de la Cotroceni, a spus ieri pentru ZF ca noua masura a fost luata "in sensul transparentizarii", dar nu a dat amanunte despre modul concret in care va functiona aceasta odata ce noii membri vor fi numiti de catre CSM. "Nu am informatii in sensul acesta. Nu stiu daca magistratii vor fi platiti sau unde isi vor tine sedintele. Probabil ca tot la Cotroceni va functiona", a spus Chiuariu.
Potrivit ordonantei, care a fost publicata deja in Monitorul Oficial, in 30 de zile Consiliul Superior al Magistraturii ar urma sa numeasca din randul magistratilor o comisie din cinci noi membri care sa avizeze urmarirea penala a ministrilor.
Drept urmare, abia peste 30 de zile noua comisie care va recomanda presedintelui urmarirea penala a ministrilor va incepe sa functioneze, fara a fi stabilite insa criterii de eligibilitate ale magistratilor sau detalii tehnice despre locul in care va functiona comisia.
In ordonanta care modifica legea raspunderii ministeriale se spune ca membrii comisiei sunt alesi pentru un mandat de 3 ani care nu poate fi reinnoit, iar componenta comisiei se aproba prin decret prezidential.
Potrivit ordonantei, odata ce incepe cercetarea penala a unui membru al Guvernului, primul-ministru sau procurorul general al Romaniei il vor sesiza pe seful statului, care poate cere urmarirea penala, dupa un aviz al unei comisii speciale alcatuite din membri desemnati de CSM. In cazul in care cererea este formula