Cei mai bogaţi ieşeni sunt parteneri la făcut şi la cheltuit bani, indiferent de culoarea politică. Sursa: Horia Călăceanu
1 /.
Recentele petreceri de nuntă ale lui Iulian Dască lu şi Relu Fenechiu au indicat existenţa în Iaşi a unui grup foarte restrâns de businessmeni uniţi de interese de afaceri pe care şi le promovează pe filieră politică.
Presa locală a speculat în ultima vreme despre o aşa-zisă formaţiune „G5“, din care ar face parte cinci din cei nouă ieşeni clasaţi de revista „Capital“ în topul celor mai bogaţi români.
Coincidenţă sau nu, patru dintre aceştia au fost prezenţi la ambele evenimente mondene care au fost organizate în cel mai mare secret peste hotare, cât mai departe de ochii presei. Indiferent de culoarea politică a partidelor aflate la guvernare, afacerile celor cinci au prosperat.
Tunuri imobiliare şi afaceri cu statul
Din „G5“ fac parte Iulian Dască lu („Regele mallurilor“), Ioan Prisecaru (patronul grupului de firme Conex), Gabriel Mardarasevici (directorul filialei din România a firmei IT Ness), Maricel Popa (patronul firmelor Omega-Tehnoton şi al Antreprizei de Lucrări Drumuri şi Poduri) şi Bogdan Piţigoi (patronul grupului Tester, dealer în Iaşi a 14 mărci de automobile).
Piţigoi este singurul din cei cinci care nu a fost prezent la niciuna dintre cele două petreceri. Iulian Dascălu şi-a clădit imperiul financiar în timpul guvernă rii PSD, care l-a ajutat cu terenurile pentru malluri.
În 2002, Dascălu a dat un „tun imobiliar“ de un milion de dolari, vânzând Casei de Pensii din Iaşi o clădire mult supraevaluată. Directoarea care şi-a pus semnătura pe contract, Adriana Grecu, a fost păstrată în funcţie şi după 2004, pe filiera politică a PSD.
Celebra afacere Palas a fost susţinută necondiţionat atât de reprezentanţii locali ai PSD