Majorarea cerealelor va determina scumpiri in lant in intreaga industrie alimentara, pretul porumbului fiind de patru ori mai mare fata de anul trecut, a declarat, marti, pentru NewsIn, presedintele LAPAR, Adrian Radulescu.
"Este clar ca productia din acest an nu asigura necesarul de pe piata si vorbim, in primul rand, de cererea de furaje. Doar pentru zona industriala necesarul este de patru milioane de tone, la care se adauga si cererea din gospodarii individuale sau cea din industria alimentara, pentru malai sau bere", a precizat Radulescu.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) pentru acest an se estimeaza o productie de 3,6 milioane de tone de porumb, fata de recolata de 14,5 milioane de tone din 2004 sau de aproape noua milioane de tone in 2006.
Producatorii agricoli spun ca situatia porumbului nu este singulara in agricultura, iar majorarea pretului la cereale va provoca scumpiri in industria alimentara.
Procesatorii anunta ca orice majorare a pretului carnii, folosita ca materie prima in industria de procesare, va duce si la scumpirea preparatelor din carne, pentru ca materia prima are o pondere de circa 70% in pretul produselor procesate.
"Daca materia prima se scumpeste, se scumpesc si mezelurile. Pentru moment, procesatorii urmaresc piata carnii, inclusiv cea europeana", a declarat, marti, pentru NewsIn, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Mihai Visan.
Productia mica de floarea-soarelui a determinat deja o scumpire a uleiului astfel incat pe rafturile magazinelor produsul se vinde cu peste cinci lei/litru.
Majorarea cerealelor va determina scumpiri in lant in intreaga industrie alimentara, pretul porumbului fiind de patru ori mai mare fata de anul trecut, a declarat, marti, pentru NewsIn, presedintele LA