Faţă de acum doi ani, absolvenţii români îşi văd perspectivele individuale cu mai puţin optimism după aderarea la UE. Numai jumătate din studenţii români consideră că au şanse de a Faţă de acum doi ani, absolvenţii români îşi văd perspectivele individuale cu mai puţin optimism după aderarea la UE.
Numai jumătate din studenţii români consideră că au şanse de a promova profesional, în condiţiile oferite de anul 2007. Un studiu comparativ comandat de Continental AG şi efectuat pe studenţi români şi germani arată că, în 2007, doar 55,5% din români ar alege acum un loc de muncă în străinătate, faţă de 67,4% acum doi ani.
"Şansele unei cariere în specializarea absolvită au scăzut şi ele în intervalul dintre sondaje. În 2005, 73,5% din studenţii români erau convinşi că au şanse să se remarce în urma terminării studiilor. Dar, în 2007, doar 54% din ei mai cred într-un viitor succes", a mai spus Heinz-Gerhard Wente, reprezentantul firmei care a comandat studiul.
Cercetarea - efectuată comparativ atât în România, cât şi în Germania - a relevat că studenţii români sunt în prezent dispuşi în proporţie de 46,5% să accepte un loc de muncă în Germania, faţă de 50,6% câţi erau dispuşi să accepte locul de muncă respectiv în 2005.
De asemenea, refuzul categoric de a accepta un post în Germania a scăzut de la 29,6% la 25,5%, iar procentajul celor nehotărâţi a ajuns de la 18,4% la 28%. Rusia, Ucraina, China sau ţările Americii de Sud sunt ocolite sistematic de către studenţii români. Doar 10,5% ar accepta un job în Rusia sau Ucraina şi alţi 8,9% în China. Brazilia, Argentina sau Chile ar fi totuşi acceptate de 21,5% din absolvenţii universităţilor româneşti, se mai arată în sondaj.
Nici acceptarea unui loc de muncă în Germania nu mai pare la fel de atrăgătoare pentru studenţii români. Dacă jumătate din ei acceptau această posibilitate în 2005, în aces